Παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια ομοιώματα από βάρκες μικρές και μεγάλες αλλά και εργαλεία που αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και τα οποία αποτελούσαν, μέρος της καθημερινή ζωής των ψαράδων αποτελούν την πρώτη ενότητα του υλικού του Μουσείου αλιευτικών σκαφών και εργαλείων στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε στη συνέχεια.
             Το μουσείο έρχεται να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε στη χώρα μας, καθώς παρά τη πλούσια αλιευτική παράδοση που έχουμε σαν χώρα δε υπήρχε μέχρι σήμερα ένας χώρος συγκέντρωσης και παρουσίασης των αντικειμένων.
             Η ιδέα ανήκει στο Ναυτικό Όμιλο Μουδανιών , που τα μέλη του πρόσφεραν μια σημαντική συλλογή κοχυλιών από τις ελληνικές θάλασσές και συνέβαλαν στη διατήρηση των αλιευτικών αντικειμένων .Την πρωτοβουλία για τη ίδρυση του Μουσείου "αγκάλιασαν" και οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) ,που ανέλαβαν και κατάφεραν να το κάνουν πράξη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PESKA.
            Η δεύτερη ενότητα αφορά το θαλάσσιο πλούτο και σε ειδική αίθουσα παρουσιάζεται ο μαγευτικός κόσμος των οστράκων επίσης τα αλιεύματα οι αξίες και τα οφέλη αλλά και η κακό μεταχείριση που δέχεται η θάλασσα. Όλα αυτά προβάλλονται σε αφίσες ταμπλό ομοιώματα.
            Στη τρίτη ενότητα σε μια άλλη ειδική αίθουσα που γίνονται βίντεοπροβολές  υπάρχουν εκθέματα με θέματα από τη μοναδικότητα του βυθού και της θάλασσας. Το μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα , αν και υπάρχουν αρκετά μουσεία ναυτικά - ιστορικά.