Η τρίτη ημέρα αφιερωμένη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας!                                                        

        Προηγήθηκε σύντομη επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «Σταύρος Νιάρχος» με τους μαθητές μας να  εντυπωσιάζονται από τα κτήρια και τους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, που συνθέτουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο.                                                                                                                                                        Ακολούθησε η επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην οποία φιλοξενούνταν έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτηρίου και για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του Καποδίστρια στη συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους.                                          Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με προσοχή την ενημέρωση, περιηγήθηκαν κόσμια στο χώρο, θαύμασαν τη ζωφόρο που διακοσμεί την αίθουσα, όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες των αγωνιστών και περιεργάστηκαν τα εκθέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον τους.                                                          Δεν έλειψαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες στην εντυπωσιακή σκάλα του κτηρίου που οδηγεί από το ισόγειο στο πρώτο όροφο. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από το επιβλητικό παράστημα των δύο Ευζώνων, καθώς και το συγχρονισμένο αυστηρό βηματισμό που εκτελούσαν εκείνη τη στιγμή.

        «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος»… ακούστηκε η φωνή του κυρίου Καραγιάννη που παρουσίασε στα παιδιά τον συμβολισμό του μνημείου. Τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες και το χαρούμενο παιχνίδι των μαθητών με τα περιστέρια της πλατείας διαδέχτηκε ο περίπατος στον Εθνικό κήπο, ακριβώς δίπλα στο κτήριο της Βουλής.                            Γραφικά δρομάκια, πολύχρωμα παρτέρια, πυκνή βλάστηση, σιντριβάνια και τεχνητές λίμνες ανανέωσαν το ενδιαφέρον και τη διάθεσή μας. Η επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνα ολοκληρώθηκε με την περιήγησή μας στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό γεύμα.

         Η μέρα έκλεισε πολύ όμορφα στο Allou Fun park, ένα πολυχώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που οι μαθητές μας λαχταρούσαν να τον ζήσουν από κοντά.

         Η   τέταρτη και τελευταία ημέρα μας επιφύλασσε την πιο συγκινητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία  με την επίσκεψή μας στο μουσείο και τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.                                                                                              Προηγήθηκε ξενάγηση στο μουσείο, ένα σύγχρονο κτήριο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την οργάνωση των χώρων, το πλήθος, την ποικιλία και τη λεπτή ομορφιά των εκθεμάτων του. Στο ανώτατο επίπεδό του βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα γλυπτά του μνημείου. Δίπλα στα  πρωτότυπα γλυπτά αντίγραφα των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν να δεσπόζουν παράταιρα και να προβάλλουν επιτακτικό το αίτημα για επανένωση των γλυπτών με το αρχικό περιβάλλον τους.                                                                                                                                    Θαυμασμός και δέος πλημμύρισαν την ψυχή μας!                  Με τη σκέψη στην Ακρόπολη αφήσαμε το μουσείο και ανηφορίσαμε στον ιερό βράχο. Το θέατρο του Ηρώδη Αττικού, ο ναός της Απτέρου Νίκης, ο Παρθενώνας στο ψηλότερο σημείο του βράχου, το Ερέχθειο με την Πρόσταση των περίφημων  Καρυάτιδων – όλα λαμπρά μνημεία, που συγκεντρώνουν τον θαυμασμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο- μας συγκίνησαν με την ομορφιά, την αρμονία των γραμμών τους και τη χάρη τους. Απολαύσαμε ακόμη τα μάρμαρα που έλαμπαν από τις αχτίνες του ήλιου κάτω από τον καταγάλανο ουρανό της Αττικής και χαρήκαμε τη μαγευτική θέα της πόλης από ψηλά.